Wednesday, February 4, 2009

Soalan-soalan cinta?Saat-saat begini...

TEST
Hari ini ujian surfactant Dr. Javad Sameni. 4 esei dgn 10% bakal dikira. Persediaan yg melelahkan dan InsyaAllah cuba disempurnakan.

Malah,sejak Israel 'mengirim' bom ke Palestin,surat khabar semakin penuh isu politik timur tengah. Ujian mereka lebih berat. Mampukah jika sy yg ditimpa ujian sebegitu? Ada jawapankah utk ujian begini?

Membaca 'Open letter to Israelis' posted di VLL(http://www.verslalumiere.com/) membuat sy terfikir. Di dini,sy ditanya soalan yg membuatkan sy kaget sebentar. Aduh jawapan apakah yg sesuai??

Syukur Alhamdulillah.Mujur teringat sy pd soalan-soalan yg ditulis di blog http://www.saifulislam.com/. Rujuk situ sahajalah!

PEPERIKSAAN KUBUR


Bila difikirkan saya rasa sy lebih memilih kesukaran menjawab test surfactant Dr. Javad. Oh ya, juga sentiasa mengulangkaji untuk 'Peperiksaan Kubur' nanti.

Iman bakal menjawab soalan-soalan yg sememangnya sudah diketahui. Bak soalan bocor. Tp 'ulangkaji Iman' mesti istiqamah. Walau soalan sudah diketahui, andai iman di hati tidak selalu 'belajar bersungguh-sungguh' mesti x dapat jawab dgn tepat.

Benarlah,mesti menimba ilmu hingga ke liang lahad!

DITANYA

Suatu ketika sedang dlm sesi ulangkaji,sy ditanya seorg teman apakah pendapat ttg situasi percintaanya.
Tergamam seketika. Luahan ttg masalah membantut sesi ulangkaji kami. Sy yg mengejar masa tetap menghormati dgn mendgr penuh empati luahan beliau.

Sy hormat hubungan lelaki dan perempuan. Allah Maha Mengetahui hikmahnya. Maka sy akur dgn ketetapan yg fitrah manusia memerlukan cinta. Namun,sy sgt tidak berpengalaman. setakat mendgr penuh empati dan belajar dgn pengalaman org lain. Itu sj yg mampu dilakukan.


Akhirnya,kami berdiskusi apakah perhubungan itu wajar dipertahan. Bagi sy keputusan akhir terletak di tgn beliau. Perbincangan kami lebih memfokus pd consequences setiap decision yg diambil.Sesungguhnya saya tidak punya sebarang jawapan!

Teman,
You can never pick a stick without picking the other end of it!


Seperti setiap keputusan yg diambil,anda mesti bersedia menghadapi segala kemungkinan akibat keputusan itu.

Isn't life is all about choices?


SOALAN-SOALAN
Mujur ketika surfing dipertemu dgn 14 soalan dr Abu Saif di laman web bawah tajuk entry 'Sebelum Dibius Cinta'.

Sy pastekan utk teman-teman blog. Dan sy printkan utk sahabat kuliah.

Teringat saya akan satu peristiwa dulu. Hadiah hari jadi utk seorg sahabat yg sangat sy hormati dan sayangi. Sy hadiahkan buku 'Ayat-ayat Cinta' kerana sy sering saja membisu tatkala dia bertanya segala hal ttg ini.


Bukan tak mahu jawab tapi takut silap bicara. Aduh...maafkan sy teman...


SOALAN PEREMPUAN KEPADA PASANGANNYA:

1.Syukur Alhamdulillah, aku disahkan mengandung. Tetapi alahanku menyebabkan aku tidak mampu mencium baumu sayang. Mendekatimu sahaja sudah cukup mengundang loya. Entahlah berapa lama, mungkin sebulan dua, mungkin empat bulan atau lima. Ada kemungkinan bukan sahaja untuk kandungan kali pertama, malah yang depan-depan juga. Sabarkah engkau dengan kerenahku? Masihkah aku ini cintamu di kala itu?

2.Semasa mengandung, aku tidak lalu makan, mulutku asyik mengeluh sakit sini dan sakit sana. Tidur sering tidak lena, aku yang ceria berubah menjadi pemarah dan sering berduka. Bukan aku sengaja tetapi segala yang kurasa di setiap inci tubuhku, menimbulkan resah dan tidak selesa. Sabarkah engkau dengan kelemahanku ini?

3.Semasa mengandung, upayaku untuk melayan keperluan batinmu tidak seperti biasa. Aku lemah, sering juga hambar tiada penariknya. Sehebat-hebat mujahadahku, diri ini amat terbatas dalam upaya berperanan sebagai isterimu. Masihkah aku buah hatimu?


4.Semasa kita mula berumahtangga, pasti hidup kita indah bagai di Syurga. Tambah pula dengan kurniaan cahaya mata pertama. Namun ketika cahaya mata bertambah bilang, kerjaya kita semakin berkembang. Pendapatan bertambah, tanggungan dan beban juga bertambah. Dalam suasana yang banyak tekanan di rumahtangga kita, apakah engkau masih mampu ceria? Sabar dengan kerenah anak-anak dan ibu mereka, terus tersenyum menawarkan bahagia?


5.Selepas beberapa tahun berumahtangga, aku belum merahimkan cahaya mata impian kita, saudara mara dan teman memperlimu dan menuduh engkau bukan seorang jantan. Sedangkan aku punca sepimu tanpa zuriat. Di kala engkau diasak keluarga dan teman, masihkah aku ada tempat di lubuk cintamu?

6.Andai selepas beberapa tahun berumahtangga, aku diputuskan pemeriksaan perubatan bahawa diri ini mandul dan tidak mampu merahimkan cahaya mata impian kita, apakah aku masih kekasih hatimu?


7.Jika aku ditakdirkan Allah diuji dengan barah payu dara, terpaksa mengorbankan salah satu atau keduanya, kimoterapi meluruhkan rambutku yang pernah menjadi pujianmu, tubuh lemahku menumpang kasih dalam pelukanmu, berak kencingku di dalam kain batik yang pernah kauhadiahkan kepadaku, masihkah engkau mencintaiku?SOALAN LELAKI KEPADA PASANGANNYA:

1.Keceriaanku mungkin pudar oleh tekanan kerja dan kehidupan. Aku cenderung untuk diam dan senyumanku mungkin kurang manis dan indahnya. Diri ini yang pada masa ini suka bergurau senda, ketika itu pulang dengan kerut dahi, kurang sense of humor, dan hanya bercakap benda-benda besar yang serius. Sabarkah engkau dengan perubahanku itu nanti? Kuatkah cintamu kepadaku?

2.Tekanan hidup mungkin menyebabkan perananku sebagai suami kepadamu terjejas. Upayaku untuk memberi nafkah batin kepadamu terganggu dan untuk menyuarakannya kepadamu aku terasa malu. Masalah mati pucuk yang sering menimpa lelaki yang tertekan dengan pekerjaan dan kehidupan menggugat kepuasan dirimu sebagai isteriku. Sabarkah engkau dengan keadaan itu, dan apa rancanganmu untuk kita menempuh saat-saat itu? Terjejaskah cinta kita di hatimu?


3.Andai kerjayaku dirempuh badai dan surut seketika, kewanganku dan keluarga kita jauh dari mencapai sempurna keperluan. Keluarga dan teman mencemuhmu kerana ‘menanggung’ aku sebagai seorang suami yang dilabel dayus. Aku akan berusaha agar ia hanya seketika, namun sabarkah engkau menempuhnya? Masihkah aku kekasih hatimu?


4. Aku menjadi seorang lelaki yang menjemukan. Aku mengharapkan dirimu sebagai insan yang akan membantu menceriakan aku, namun sabarkah engkau dengan diriku dan mampukah cinta kita di hatimu terus membenih bahagia?

5.Jika kerjayaku berkembang di luar jangkaan kita, engkau terpaksa berkongsi diriku dengan massa, dan aku terpaksa selalu ke sini sana untuk bekerja. sabarkah engkau dengan suasana itu, dan aku masih cinta hatimu?

6.Jika aku disahkan doktor tidak mampu memberikan kita zuriat, rumahtangga kita sunyi tanpa cahaya mata, apakah engkau masih sudi menemaniku dalam bahtera rumahtangga kita?


7.Sekiranya rumahtangga kita teruji apabila aku ditimpa kemalangan atau stroke yang melumpuhkan pergerakan fizikal serta upayaku sebagai suami, kencing berakku yang bertubuh berat ini di dalam kain pelekat yang pernah kauhadiahkan kepadaku, apakah ia menggugat cinta kita dan mampukah engkau terus hidup di sisiku yang hanya suamimu dengan status suami tanpa mampu melaksanakan banyak tanggungjawabku sebagai suami?

3 comments:

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

salam..anumz kt amik soaln yg anum bg tu paste kt blog..heheh..kt tertarik sgt ngn solan tu..

anumz sarah said...

salam ayong,
Sila-sila. Ini soalan-soalan dari laman Saifulislam.com. Hak cipta Abu Saif. Tulisan beliau lebih hebat dan original.

Sbnrnya sering mendgr teman2 bercerita dan bertanya pendpt. Sy mmg 'bengap' lansung.Jadi sy selalu bg reference saja. Buku-buku,blog dan orang yg sesuai. Ini sj yg mampu dilakukan. Semoga kita dpt belajar bersama-sama. Amin.

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

syukran anumz..heheh terharu..