Tuesday, February 17, 2009

In love with space...

penne with lots of veggies..Mmm....

RESEPI KE??

Ok,let me get this straight. Antara majalah IMPIANA dan SimplySedap Chef Wan sy akan pilih yg tiada gambar makanan.Takut tiba2 lapar tgk gambar yg sedap.


Nak post resepi sy takut x menjadi. Sbbnya sy pun suka minta resepi dr kawan2 terutama yg pandai memasak. (Note: Umynah punya sambal terung best....sila2 ke dailynoyesofumynah blog.)

Juga suka merewang di laman web yg ada resepi simple tapi sedap.Sy mmg simple eater. Unlike my dad yg gemar heavy base food cth:curry,masak lemak and korma, his 3 daughters are more lighter base dish.Soup,italian or chinese dish. Mum's side I guest.


So setiap kali masak,Mama will prepare Dad's lauk but smaller portion enough utk dia. Or we all yg pandai2 masak spagheti/meehun/kuey teow atau sup simple mkn dgn roti ja. I guess that's what happen when org Noghohi 9 married with Siam Kelantanese.


Havoc!!

(check out asianfoodchannel or nigella feast bg siapa yg nk mkn sedap tp suka quick preparation.)

SPACE


Reading room for books...^^
Before this, entry sy based on motivational books,buku2 keagamaan or simply an enjoyable reading. Tampak pdt dan berat sikit. (Ada isu yg lebih berat lg ya,sy akui sy x mampu nk bawa)

Then I realise,I need space. Ruang utk diri. Ruang utk org lain. Dan ruang utk blog juga.
Sy develop satu unlikely routine which is to simply kemas dan atur ruang every once or twice a month. Dan mengemas bukan yg mcm spring cleaning. (itu maybe twice/thrice a year).

Just lipat balik elok2 kain,susun balik meja study dan sapu dust atas rak buku. Lap habuk2 kt kwsn yg sukar di reach dan tukar sikit penampilan bilik dgn a small frame or tukar alas kaki baru.

Rasa fresh bila kemas. X semestinya semua brg kena baru or mewah. Simple dan practical is my priority. Allah suka bersih dan kemas kan? Sometimes minimum effort give the maximum effect. That's what we called efficient.


Namun sy tetap memuji Interior ciptaan Allah. It's so beautiful aren't they? The sunset,sea,sand,sky and earth itself.Tiada yg lebih cantik dariNya.Subhanallah....

SIBUK VS LAPANG

Ingt 5 perkara sblm 5 perkara:
Hidupsebelum mati,
Sihat sebelum sakit,
Lapang sebelum sempit,
Kaya sebelum miskin,
Muda sebelum tua,
(HR Al-Baihaqi)

Sy mengalami maximum kesibukan sepanjang February. Dan juga Mac yg amat hampir dgn April bulan exam dan prepation hadiah utk MPG(Malam Pra Graduan)

Juga urusan di rumah dan membantu keluarga dari pelbagai segi. Tuntutan kesihatan yg smkn stabil,Alhamdulillah sgt.Tumpuan pelajaran yg sgt manis dan menggembirakan w/u jerih.


Solat 5 waktu wajib jaga Siapa lagi kita ni kalau bukan hambaNya yg paling lemah? Allah saja Pelindung dan Penolong. Bersama Dia dlm setiap ruku' dan sujud tidak mampu digantikan dgn apa2 moment pun di dunia. Solat masa bersendirian dgn Allah. Amat menenangkan.Amat menyedarkan.

Bersendirian dgn Tuhan ialah waktu yg paling sy cherish krn walau sesusah manapun dugaan akan terasa ringan bila bersama Dia. Subhanallah... Apa lg yg mampu sy katakan?

Org biasa2 mcm sy kena berusaha sungguh-sungguh. Kena sedar diri sentiasa. Peranan sbg hambaNya,anak,pelajar,rakan dan individu. Peranan apapun kena bersungguh-sungguh.

(menarik nafas dalam-dalam. Berfikir:Horlicks panas dan magazine ID design? Hmm...best juga.)

Sy pergi dulu ya. Nak create space utk diri pula.Salam rehat.... ^^

8 comments:

fareast said...

Entri yang simple tapi punyai maksud yang mendalam.

anumz sarah said...

Salam fareast,
Baru abes exam ya? Suka entry baru di laman akh fareast. Thanx sgt sbb letakkan sekali nama buku yg dijadikan reference menulis. (senang nak cari.^^)Syukran utk komen ya akh!

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

entry yg mnarik..mmgpun anum hidup kitani kn ad ruang..kdg2 ruang untuk diri sendri pn x de

hartini islet of lingerhen said...

space utk blog org. hehe. tini sdg luangkn sm ke blog akak ni.=)
dan terima kasih sbb brkunjung ke blog tini.

ladygirl said...

hanum..sila la war2kan ape2 shj kebaikan yg anda dpt dr blog sy..jgn segan silu..hehe..

anumz sarah said...

Salam ayong-

Bila perempuan dah jadi ibu dan isteri sekaligus,lagi bnyk masa diperuntuk utk org lain.

Ada artikel yg anum baca utk lebih syg pd org lain kita kena sayang pd diri dahulu. Sama spt dlm nahas kpl terbang,kita mesti pakai mask oxygen dulu sblum kita memakaikan pd org lain.

Yuo give more when you get more. ^^

anumz sarah said...

Salam,

to hartiny cupcake,
hehe...kak num dh bace entry imaginasi kamu. =P X sangka ye,comel juga imaginasi cik 18 kita ni. Hehe... Semoga result SPM nanti,kamu dpt result yg bagus. Amin.^^

to awanis,

Citer gule2 tu best. Apa slah kongsikan. Huhu..^^ Yeah,maklum amik marketing sem ni. Ni yg keje mempromote jer...hehehe..

Koishie said...

Yang indah2 itu harus terkongsi, yang manis2 itu harus terbagi,
yang baik2 itu harus dipinjami..

ermm.. terima kasih untuk sebuh pelajaran..