Wednesday, May 13, 2009

Angels and Demons


AS LONG AS THERE IS ONE GOD

"...there has been many killings under His name."

Itu sedutan dialog filem 'Da Vinci Code'. Saya peminat buku Dan Brown. Dan juga trilogi Golden Compass karya Phillip Pullman.Sebelum ini Harry Potter dan sebelum-sebelum ini siri Salma (Nancy Drew versi Bahasa Malaysia) dan the Hardy Boys.





Kelakar pula memikirkan bila saya pernah menjaga kemas siri-siri buku Siri Salma dan Hardy Boys. Ketika berumur 12,Chronicles of Narnia yg entah mana saya jumpa(betul sy lansung x ingat bagaimana) pernah saya habiskan dengan sejuta satu soalan.

Ini kerana terdapat petikan Bible di dalam buku Narnia yg mengisahkan kemunculan makhluk2 di dunia dan kejadian manusia. Apa sgt yg dpt saya faham ketika itu? Namun,fokus saya tetap pd adventure dan misteri yg menyelubungi setiap helaian buku cerita kegemaran saya.

Usia meningkat menyebabkan bahan bacaan lebih meluas dan tidak hanya bersumberkan buku. Internet,blog dan majalah mengisi ruang2 minda jika ingin bahan bacaan yg ringan. Jujur saya katakan, zaman sekarang ini, tiada alasan untuk tidak membaca lagi!

ANGELS AND DEMONS

Buku kedua terlaris Dan Brown selepas Da Vinci Code ini hampir sama saja plotnya. Cuma Illuminati sebagai musuh church mereka. Opus Dei dlm Da Vinci cuba menutup kebenaran Nabi Isa yg sememangnya hanya manusia biasa bukan anak Tuhan yg menjadi tunjang kepercayaan Christianity Jesus Christ.




"Not even His nephew!!" kata Sir Leigh Teabing lakonan Ian McKeller.

Apa yg saya kagumkan novel sekecil ini mempersoalkan tunjang keutuhan agama Christianity. Jika anda sudah baca Angels dan Demon ia pula mengisarkan tentang bagaimana agama dan sains boleh berjalan seiring.

Angels dan Demon ialah soal relevenkah agama dan sains bagi membuktikan kejadian makhluk? Sains adalah salah satu bentuk derivative fahaman Ateis versi moden. Watak professor Vetra yg mati digambarkan sebagai seorg alim agama juga merupakan seorg saintis berjasa, merupakan ironi kpd yg berpihak hanya pd sains dan berpihak hanya pd fahaman agama.



Sungguh sy suka dgn kisah adventure dalm buku Angels and Demon. Cuma sy selalu perasan fahaman gereja sering saja dimusuhi kerana cuba melindungi kepentingan mereka. Kepentingan yg menggugat seluruh institusi kepercayaan mereka yg sia-sia.

Bagai tagline introduction movie ini:

'After revealing the HUGE COVERUP IN THE HISTORY.."

(Gila betul diorg ni. Boleh pula tipu-tipu bab agama ni,patutla banyak aja musuhnya...)

WAYANG

Bukan kaki wayang and got nothing against kaki wayang.Pd yg buat 'wayang sendiri' ingat mati saja, di akhirat nanti tgklah 'wayang dosa' yang Allah tayangkan.



Sudah lama pun sy tak jejak panggung. Setelah Memoir of Geisha rasanya.Or...? Upin dan Ipin: Pengembaraan Geng Bermula tak dpt sy tonton kerana kasihan pd mereka yg ada anak2 kecil. Pasti budak-budak lebih kepingin tgk watak kiut kembar itu. InsyaAllah adalah rezeki sy nanti utk menontonya. Bukan skrg banyk download2 ke? Eh,x boleh! kena sokong filem Malaysia.

Filem negara lain tak apa. Hehe...

p/s:Sudah lama x ke panggung.Dah jadi jakun pula..haha..=D

8 comments:

aZilsah said...

menarik cte angels and demons.
wlwpn sy xbaca lg.
tp tgk review suma mcm best.
sbb isu dlm cte 2.
esp abt church + illuminati.
byk things yg dorg hiding dr society. utk kepentingan.
hmm. cmne org nk ikut church if dorg sendiri pn da salah.

maaf if mcm merepek.
huu

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

kalo ayong suka..siri hadi..best dia punya misteri tu..wktu sekolah rendh bc..mcm2 imagine..heheh

anumz sarah said...

Salam azilsah,

Suka bincang pasal buku ni. Best sbnrnya. Walaupun sepastinya ada cerita rekaan dlm buku ni tapi pd anum mesti ada basicnya. But all in all,ceritanya still brings good entertainment. ^^

p/s: merepek? haha.. kdg2 anum pun merepek tulis blog..Wee~~^^

anumz sarah said...

Salam ayong,

Hehe,suka siri budak Hadi ye? Best kan? Zaman dulu,punya la precious buku2 ni. Nampak sgt bernostalgia pula... Haha... ^^

{ uMy } said...

upin&ipin mmg x available donlod dmana2 torrent m'sia =)

jom tgk angels & demon sama2!

aZilsah said...

salam anum,

sy da tgk angels&demons.
best. paham jgk. sbb kdg2 cte "berat" ni susah sket nk paham.
hmm. nk beli buku dia ada ni dlm perancangan. tp skg ni sy tgh gila baca cte vampire. hehe.

anumz sarah said...

Adakah siri vampire yg melibatkan hero kacak edward cullen?? Kerana adik sy amat menggilakan cerita pakcik hensem dipanggil twilight ini. Hehe..^^.

p/s: Takot nk bace vampire...

aZilsah said...

haha. tidak la anum. sy da meminati cte2 mcm 2 sblm edward cullen d lakon kn watak nya. sy rasa mcm menarik watak2 inhuman spt tu. kdg2 tfikir samada benar2 wujud atau tidak. huhu