Wednesday, April 22, 2009

Untuk yang berjuang...

EVERYTHING WILL BE FINE,INSYAALLAH...

Sy sering saja membiarkan mana2 bad times dlm hidup berlalu dgn adanya sabar. Keyakinan pd Yang Maha Pengasih ialah semoga dgn kesabaran ini Allah akan memberi ganjaran pahala dan kasihNya.



pic:ini roomate sebelah punya nota dan 'member2nya'..memori di usm dulu..^^

Petang tadi kepenatan menjalar seluruh urat badan. Malah hampir saja kekunci ini x mampu sy tekan. Overfatigue singgah lagi. Oh ya,dlm medical term,brgkali over fatigue xkan diterima, tapi inilah yg dirasa sekrg.


Hari ini berterusan hampir 10 jam diskusi dan seterusnya kembali ke rumah dlm keadaan yg panas membahang.Mengingatkan betapa traumatisednya sy ketika di USM dulu.


Duduk di Pulau Pinang,panasnya lain macam hingga menyebabkan sy sering saja diserang demam rheumatic.Bahang di pulau itu menewaskan diri yg menghidap SLE lalu tumpas setelah setahun sy mengabdi diri di fakulti farmasi USM Minden, Pulau Pinang. Dan akhirnya sy minta ditempatkan di UITM Shah Alam dgn kursus yg sama juga.




pic:lambang SLE ialah butterfly...


Jatuh bangun hidup saya tak sebanding perjuangan rakyat Palestin sana. Juga dugaan sakit SLE yg Allah beri, adalah kaffarah dan hanya Dia yg tahu apa yg terbaik buat hambanya.Sy janji pd diri yg SLE takkan halang sy meneruskan perjuangan kehidupan dgn gembira.


Justeru saya membuat blog ini mengupas isu kehidupan di mana SLE IS PART of my life of my life. But life is not all about SLE...


REACHING BUTTERFLIES...


Semalam buat pertama kalinya sy nekad utk menambah label SLE dalam list label saya. Juga utk bersedia berkongsi cerita ttg PART of my life dgn yg sudi singgah dan ingin bertanya.




Namun sy masih kekalkan prinsip yg simplylifesarah blog mesti mengupas isu MEMAKNAKAN KEHIDUPAN kerana sy yakin Allah menjadikan kita khalifah yg setiapnya mempunyai tugas beribadah kepadaNya.

Terima kasih kepada siti salina dan norly yg sudi singgah berkongsi pengalaman. Norly yg begitu optimis dlm perjuangannya dan siti salina yg sentiasa berusaha membaiki keadaan. Sesungguhnya perjuangan meneruskan hidup itu ibadah. Terima kasih krn begitu tulus hati melawat blog serba kekurangan ini.

Semoga ibadah yg dimaksudkan iaitu apa sahaja pekerjaan yg bemanfaat dilakukan demi redha Allah dilakukan bersungguh-sungguh. Menulislah, membacalah dan berjual belilah asalkan kita mulakan dgn basmalah,niatkan kerana rahmat dari Nya, dan bertujuan menambahkan lagi kebaikan maka beribadahlah dgn bersungguh-sungguh.

Buat apa pun,biar bersungguh-sungguh!!


KAMU YANG BERJUANG


pic: Aja2!! fighting!!


Salam perjuangan buat semua teman sekuliah fakulti farmasi UITM Shah Alam yg bakal bermula pada 24 April 2009 ini.Doa kejayaan dan bantuan Allah dipanjatkan. Salam dan selawat buat kiriman.


Selamat berjuang teman-teman!!

untukmu yg sedang berjuang:

Andai diriku punya waktu,pasti ingin ku ketemu,

Ibnu Sina yg kedua tangannya ,
memegang Al-Quran dan Qanun Fi-Tibb,

serta si falsafah Al-Farabi,
diiringi Musiqa Al-Kabir,
teguh menjunjung empayar Islam tercinta,

Dan Ummul Mukminin, Siti Aisyah yg pekertinya mulia,
tekun dan sabar menyampaikan sunnah Baginda,

Juga Radiatul Adawiyah yang indah berbahasa ,
memegang rapi Islam dalam dirinya,


wahai diri bergelar hamba!
Untuk apa dirimu berjuang mati-matian?
Biar duit,kredit atau pangkat bakal dibawa berjumpa Tuhan?
Atau timbangan dosamu dibayar dgn wang harta yg kau timbunkan?

Saat kau meletakkan dunia di hatimu,mengejar kebendaan lalu mati kelelahan,
lalai,lupa
bahawa segalanya pun kembali pulang pada Dia?!

wahai diri yang bergelar hamba! Sudahkah kau membaca dgn menyebut nama Tuhanmu Yg Menciptakan? Dia yang menciptakan manusia dari segumpal darah.

Bacalah,dan Tuhanmulah yang Maha Pemurah. Yg mengajar manusia dgn perantaraan kalam, Dia mengajarkan kpd manusia apa yg tidak diketahuinya.

Wahai diri yang bergelar hamba!
semoga kau sedar hendaknya, tetapkan doamu
dan matlamat dirimu,

agar dunia sentiasa di tangan,
Dan Akhirat kekal di hati
.

Hanum Maisarah Abdul Rahman

23 April 2009,

1.05 minit pagi,Malaysia

10 comments:

Selamburb said...

anum..
kucing ngan teddy bear
tu nampak comel la..
smoga praktikal berjalan lancar..
dan dirahmatiNya..
anum..
sy rasa anum ada bakat
terbitkan karya bermanfaat..

Koishie said...

"memaknakan kehidupan' aku mahu menumpang untuk bahagian itu.. :)

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

anumz..windunya..tetapi kakakmu ini agak sibuk kebelakangn ni..dtambh plak internt kn blok cz x bayar..huhuhu..anumz..jg diri..x nak pg pesta buku ke?kt pwtc..sbtuni akk keje..mn tau blh jmpa..ayong dh jmpa buku ESQ

biskott said...

uhh. penang memaang panas.

panas pulau memang macam gini agaknya.huhu.

apa-apa pon,
all the best!
=]

fareast said...

Selamat berjuang

NOLLYMOLLY said...

Hi anum,

Jangan lupa tgk MHI selasa ni ok? Norly jadi guest utk World Lupus Day!

anumz sarah said...

Salam selamburb-

ohoho..sy sbnrnye bukan kaki teddy bear atau ape je bende yg stuffy ni. The truth-xde satu pun teddy bear kat dlm bilik! tak tau le.... x penting sgt kut mende nih...

ttg karya, msih bertatih2 lagi selamburb... InsyaAllah ada kesempatan ingin benar memantapkan penulisan..

anumz sarah said...

Salam koishie,

silakan..sgt dialu-alukan..^^

salam ayong,

hoho,sama2 busy sbnrnya kak..^^ Nanti akak review buku ESQ ye? Anum tgh menelan buku2 study nih..huhu...^^

anumz sarah said...

Salam biskott,

Sepupu anum kate sekrg makin panas. Ye ke? Thank u so much biskott!! Kamu juga,goodluck in final!! Semoga maju jaya!! ^^

anumz sarah said...

Salam fareast,

terima kasih akh..^^

Salam kak nolly,
InsyaAllah anum lapangkan mas menengoknya. Yg pasti mesti beli majalah tu..hehe...^^