Friday, March 30, 2012

tenggelam dunia kerjaya

MENGEJAR SEBUAH CINTA DAN CITA-CITA

Seingat saya,bidang farmasi tak pernah menerjah ruang pemikiran cita-cita usia kanak2 saya. Tak pernah juga menjadi pilihan ketika saya sibuk mengejar kejayaan alam sekolah mahupun matrikulasi.

Dan sy bergelar ahli farmasi sekarang. Mencari makna dalam sebuah kerjaya. Antara cinta sy pada ilmu dan takdir, Allah yg lebih berkuasa dalam hal ini.

Cuma satu saja doa saya yg diulang berkali-kali. Berilah sy kejayaan dunia dan akhirat. Berilah sy kejayaan dunia dan akhirat. Itu doa sy. Sehingga nyawa di hujung pun itu masih doa saya.

Sy tenggelam dgn kesibukan sepanjang hampir 5 bulan dalam bidang kerja. Di hospital tempat bertugas,segala yg termampu sy lakukan. Dalam kesibukan sy mencari makna. Jika duit yg sy kejar maka motivasinya sgt sekejap, malah menyeksakan.

Sy masih mencari. Mencari makna sebuah pekerjaan ditakdirkan Ilahi.

KERJA ITU IBADAH

Menjadikan kerja itu ibadah memudahkan operasi memujuk hati,minda dan jiwa jika badan sy dilanda penat yg teramat.

Musuh utama saya, penat yg terlampau atau dalam bahasa medical dikenali extreme fatigue. Kata mama, kita ini manusia kerdil sebenarnya lemah, yang kuatnya hanya semangat. Saya akui, penat sy kadang2 melampau tambah dengan SLE.

Dugaan terbesar saya. Penat fizikal mampu mengubah pertimbangan kadang2. Saya akui kadang2 sy tak mampu juga kawal emosi dan terlepas pandang. Banyak lagi yg perlu audit diri ni.Saya sedang dan masih mencuba, hingga sy berjaya. Mengejar cinta dan cita-cita nan satu itu.

Semoga Tuhan mengasihani saya dan menunjukkan jalan.

Agar sy menjadi mampu menjadi hamba-Nya yg berjaya serba-serbi dunia akhirat. Ya,semoga.

p/s: Tahniah untuk orang yg pernah saya cinta di atas pernikahannya. Saya telah serahkan cinta saya pd Dia,maafkan sy andai sy tak cukup kuat berjuang demi sebuah cinta manusia. Barangkali jodoh kita memang tidak ada. Saya doakan kamu bahagia sentiasa.

2 comments:

Anonymous said...

salam sayang.
gembira bila dengar sarah dah kerja.sarah kat htar kan?kebetulan kawan akak, one of my best friend, adilah ada kat sana.semoga dapat menempuh dunia pekerjaan...dan dapat mencari makna dan tujuan di sebaliknya^_^insyaAllah...

-kak eza-

anumz sarah said...

Thank u kak. =) Anum dah jarang sgt update,skrg ni pulak asyik demam. Harap2 anum cepat baik dan boleh habiskan PRP dgn cemerlang. Doakan anum ya kaka. Terima kasih atas kesudian utk membaca dan singgah di blog anum.=)