Friday, December 4, 2009

Ketentuan Dia - simfoni kehidupan.

PENGALAMAN ITU MELENGKAPKAN

Balik,kepenatan.

Memandu dlm keadaan sejuk melewati hospital Shah Alam yg sedang dibina menyedarkan saya betapa Shah Alam sedang pesat membangun.'Hidupnya' kawasan seksyen 7 Platinum dan Seksyen 7 Bintang yg berdekatan pagar UITM menjadi bukti kesibukan bandar Shah Alam.

Sepanjang malam sy kesibukan meyusun syampu di rak jualan dan melayan pelanggan. Sy akui betapa sukarnya membuat keputusan dispensing controlled drug dan betapa pengalaman itu melengkapkan kefahaman teori selama ini.

"Kak,sy batuk."

Batuk yg bagaimana? Berkahak atau tiada kahak? Ada selsema atau tidak? Teruk atau tidak? Mahu ubat yg mengantuk atau tidak mengantuk? Sakit tekak sekali?

Itu baru diagnosis batuk biasa.Belum ada gatal2 di kaki,gastrik yg disertai kolik atau heartburn. Ada ratusan brand name utk ubat dan beberapa bahan aktif yang penting. Baru tadi ada seorg pelajar pergigian UITM diserang 'roovebeatle' atau charlie di pergelangan tangan.Meminta krim sementara menunggu pagi utk ke klinik.

Berpeluh juga menilai krim terbaik.Mujur ada pengalaman rakan diserang charlie dan krim mengurangkan radang diberi sambil dinilai oleh pharmacist bertugas. Satu pencapaian baru. Alhamdulillah...

KETENTUAN YG MENENANGKAN
Syukri: Anum.ko dpt mesej amir?

Saya: Em? x pula.
Syukri:Ni. (menyerahkan hp beliau utk dilihat isi mesej.)

' 4 jan kelas akan bermula. Daftar kursus 21 Dec. Daftar kolej 2 Dec.'

Saya:Alhamdulillah... (tidaklah tergesa-gesa sgt nanti..^^)


Tiba2 hp sy berbunyi pula. Terima kasih Mar atas mesej yg sama.Sudh jadi tugas sy pula foard mesej kpd rakan2 lain. Zmn ini internet,hp apa saja berkaitan IT memudahkan maklumat segera disampaikan. Syukran pd Pencipta IT sbnr,Allah yg Maha Mengetahui.


SIMFONI KEHIDUPAN
Pada kita hamba yg serba kerdil ini,sudah tentu kita hanya menafsir kejadian yang ditentukan olehnya ketika saat itu saja.Ketentuan Allah itu semuanya baik untuk hamba-hambaNya. Namun terpulang kepada hambanya menafsir ketentuan itu.

Saya bersyukur amat kerana ketentuan Maha Kuasa ini rupa-rupanya mempunyai hikmah tersembunyi. Subhanallah....


Membuka akaun facebook melihat-lihat komen atau aktiviti2 rakan2 terbaru yg menarik atau berkaitan,kemudian mahu bersedia utk tidur. Penat bekerja masih belum hilang.

Inbox mesej dibuka.

Daripada Piema@yahoo.com;

'Jemputan Majlis kawin Kakak.

Assalamualaikum..kawan baek, anum,syaz,emal,nina..Tujuan aku menaip warkah ini kepada korg semua ialah kerana ingin menjemput ke majlis kawin kakak aku yg 1st (kakna) kat denai alam 2nd January 2010 ni.. sebenarnya kad kawin xada lg tapi nak jmput korang awal2 harap korang bleh datang nanti.................................................'

Syukur pd Allah.

Jadual tahun baru 2010 bakal dipenuhi nanti. Ini baru permulaan.

p/s:-Mahu menikmati setiap saat dlm hidup ini dgn bersungguh-sungguh,penuh makna dan tujuan yg pasti. Life is too short to be sad. Semoga Allah menemani dlm langkah kejayaan dunia an akhirat ini...amin...

No comments: